Duminica Floriilor este o sărbătoare anuala prin care comemorăm momentul, în care Isus a intrat în Ierusalim pe spatele unui asin. El a fost intâmpinat de mulțimi entuziaste care îi aruncau flori și ramuri de măslin și de finic.

Această întâmpinare a fost însoțită de strigăte de bucurie și aclamații care îl proclamau pe Isus Hristos ca fiind împărat, cu expresii precum "Osana Fiului lui David!" și "Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!".

Pentru creștinii ortodocși, această sărbătoare este extrem de semnificativă, deoarece marcheaza singurul moment în care Isus a acceptat să fie recunoscut și aclamat public ca împărat.

Odata cu Duminica Floriilor începe și Saptamana Patimilor, perioada in care preoții recomanda sa spunem câte o rugaciune in fiecare zi pentru binele lor si binele al celor dragi. 

Una din rugaciunile, care trebuie rostite dimineata de Florii e: 

„Doamne, Dumnezeul nostru, Care șezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta și ai trimis pe Unul‑Nascut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea și prin învierea Sa

Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care ședea intru întuneric și în umbra morții, luând semnele biruinței, ramuri de copaci și stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuți, Stăpâne, păzește‑ne și pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Și precum pe acele popoare și pe acei prunci care Ți‑au strigat ție: «osana, apară‑ne și pe noi, că prin laude și cșntari duhovnicesti să ne învrednicim de dătătoarea de viață învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună ești binecuvântat, cu Preasfântul și bunul și de‑viață‑făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”